Home Met het oog op de toekomst Nederlander maakt Firefox sneller
Een Nederlandse Firefox-ontwikkelaar heeft een tool ontwikkeld waarmee de browser een stuk sneller moet worden. Mozilla probeert op allerlei manieren de prestaties van de opensource browser te versnellen. Zo werd vorig jaar het 'memshrink' project aangekondigd, dat het geheugenverbruik moet terugdringen. Een andere manier is een programma van de Nederlander Bas Schouten.

De Firefox tabstrip en toolbargebied zijn volgens Mozilla belangrijke gebieden als het gaat om snelheid en responsiviteit. "Het is waarschijnlijk het meest zichtbare onderdeel van de browser waar gebruikers de responsiviteit aan toeschrijven", zegt Mozilla's senior software engineer Jared Wein. "Gebruikers leggen de schuld van een trage website bij de makers, maar een trage browser chrome wordt bijna altijd aan Firefox toegeschreven."

Tool
Schouten ontwikkelde een tool die alle tekencommando's van het grafische systeem in kaart brengt. Daardoor zijn 'problematische tekensequenties' eenvoudig te vinden. Bij een aantal gevallen werd via de software van de Nederlander ontdekt dat Firefox bijna klaar was met het weergeven van de navigatiebalk, maar dan het proces opnieuw startte. Bij andere gevallen bleek dat dit soort problemen voor een redundantie van 95% zorgden.