Home Met het oog op de toekomst Bedrijfscomputer: desktop, laptop of tablet?

Welk toestel kies ik voor mijn werknemers?

Tot voor een jaar of tien à vijftien was de desktop dé standaard pc voor de meeste werknemers. De laptop was toen enkel weggelegd voor de happy few in het bedrijf. Vandaag is dat niet meer het geval en rusten alsmaar meer bedrijven hun personeel standaard uit met een laptop. Ook thuis zijn laptops vandaag populairder dan gewone bureaucomputers. Ondertussen winnen ook tablets steeds meer aan belang. Welke toestellen kan je nu best kiezen voor jouw bedrijf?

Draagbaar of niet?
Voor sommige gebruikers is de desktop nog steeds het meest geschikt. De belangrijkste voordelen van een desktop zijn een langere levensduur (laptops hebben simpelweg meer te lijden), en de mogelijkheid tot uitbreiding, wat de levensduur rekt.

Na twee tot drie jaar intensief gebruik moet je niet verbaasd zijn dat de batterij van je laptop niet meer zo goed meewil of dat de scharnieren van het scherm het begeven. Aan de andere kant maakt inzet van laptops een mobielere kantoorsituatie mogelijk. Ook op kantoor zelf, waar het bijvoorbeeld vergaderen versoepelt. Of extern om bijvoorbeeld op een rustige locatie met je klanten te spreken terwijl je gegevens binnen handbereik blijven.

Tablet of niet?
Een tablet zoals de iPad, was oorspronkelijk bedoeld voor privégebruik en mediaconsumptie, mede omdat er geen toetsenbord is. Toch speelt de zakelijke markt een belangrijke rol in de verspreiding van tablets.

Onderzoeksbureau ABI Research rekende onlangs uit dat bedrijven instaan voor ongeveer 15 procent van alle wereldwijde tabletaankopen. Het gros van de toestellen zijn aangekocht voor privégebruik en worden meegebracht naar kantoor of voor professioneel gebruik aangewend.

Heel veel niet-IT-profielen als business managers, advocaten en accountants omarmden reeds de tablet. Maar doorgaans is het als aanvullend toestel, naast een traditionele pc. Als je de tablet in een organisatie van enige omvang wenst te gebruiken, dan begin je best met een pilootgroep om dan het aantal en gebruik gaandeweg verder uit te bouwen.

Geef ik alle werknemers dezelfde computer?
Een uniform ingericht computerpark levert in theorie de beste mogelijkheid om bij problemen snel een toestel te vervangen. Anderzijds moet de leverancier dan gedurende enkele jaren verouderende onderdelen voorradig houden, en de kans is groot dat die kosten uiteindelijk aan de klant worden doorgerekend. De prijs van nieuwe hardware is bovendien zo laag, dat vervangen waarschijnlijk goedkoper is dan in voorraad houden.

Anderzijds zijn niet alle werknemers tevreden met exact hetzelfde toestel. Bij sommige zijn bijvoorbeeld prestaties meer van tel, terwijl bij andere de mobiliteit primeert.  Kortom, je standaardiseert dus best op één of een beperkt aantal leveranciers, en niet zozeer op één specifiek type pc.

Het is ook belangrijk om zo lang mogelijk een beroep te doen op dezelfde software image, een bestand dat de volledige hard- en softwareconfiguratie van een toestel bevat. Sommige leveranciers garanderen bijvoorbeeld binnen één reeks van zakelijke desktops of laptops dat de klant gedurende enkele jaren met eenzelfde software-image kan werken.

Hoeveel mag een bedrijfscomputer kosten?
In feite moet je aan een kantoorcomputer, inclusief scherm, zelden meer dan 500 euro uitgeven. Een prijs die niet zozeer bepaald wordt door wat er zich onder de motorkap bevindt, maar eerder door randapparaten zoals het scherm.

Een veel grotere kost is het onderhoud en het bijhouden van updates. Daarom kunt u veel beter een goede dienstverlening bedingen in plaats van u blind te staren op het prijskaartje.

Desondanks zijn desktops vandaag nog steeds iets goedkoper in vergelijking met even krachtige laptops, vooral omdat ook op de werkplek van een laptopgebruiker vaak nog voorzien wordt in een groot scherm en de nodige invoerapparatuur om comfortabeler te kunnen werken.

Wat is een ultrabook?
Naast de laptop en tablet, kunnen we niet voorbij aan de trend van de ultrabook. Dit is een laptop, op initiatief van chipfabrikant Intel, die extra dun en licht van gewicht is. Een ultrabook heeft een aantal specifieke kenmerken zoals een lange gebruiksduur van de batterij, slankere vormgeving dan een reguliere notebook en zichtbare betere prestaties.

Voordelen laptop Voordelen tablet
Alle toepassingen beschikbaar met gelijkaardige gebruikservaring Compact, licht en handig tijdens meetings
Meer geschikt voor data-invoer Intuïtief en hip
Makkelijker te integreren in pc-park Interessant als aanvullend toestel of onderweg
Duurzamer dan tablet, en daardoor in verhouding goedkoper Start doorgaans sneller op dan laptop